Dubbla nomineringar till Folk & Världsmusikgalan 2023! Double nominations for Orquesta Tangarte & Juanjo Passo

(In english below) 

Idag presenterades de nominerade till Folk & Världsmusikgalan i kategorin ÅRETS ARTIST (för åren 2021/2022). Vi är ju väldigt glada att kunna berätta att Orquesta Tangarte är nominerade tillsammans med Lena Jonsson Trio, Pia del Norte Pohjakalliio, Kongero och Hoven Droven!

Roligt eftersom vi förra året tog i lite extra med långväga gäster från både Argentina och Finland! Nu håller vi tummarna…

Men dessutom presenterades de nominerade i kategorin ÅRETS TRADITIONSBÄRARE (2021/2022), och Juanjo Passo är en av de utvalda tillsammans med Pelle Björnlert och Rostam Mirlashari!

Grattis Juanjo – du har jobbat oförtrutet med att bära traditionen ända sedan du och din familj kom till Sverige för ungefär fyrtio år sedan! Nu är du nominerad i två kategorier på galan som kommer att hållas på Sara kulturhus i Skellefteå den 15 mars.

Om galan

Folk & Världsmusikgalan vill höja genrens status, uppmärksamma dess främsta artister och aktörer samt bjuda publik och medverkande på en årligen återkommande, oförglömlig fest.

Huvudarrangör för Folk & Världsmusikgalan 2023 är Riksförbundet för Folkmusik och Dans. Galans partners är Folk You – Folkkultur för unga, Eric Sahlström Institutet och Folkmusikens Hus. Övriga samarbetspartners  är Norrlandsoperan, Sara kulturhus, Kulturens Bildningsverksamhet, Västerbottens Spelmansförbund och Burträsksvängen med flera.

Från och med nu är Folk & Världsmusikgalan biennal och arrangeras alltså vartannat år.

www.folkgalan.se

JUANJO PASSO

Juanjo Passo, Orquesta Tangarte. Foto: Håkan Sjöström

Juanjo Passo är frilansmusiker, född i Buenos Aires, Argenti­na, sedan 13 års ålder bosatt i Sverige. Han växte upp med tangon och började som 16­-åring att uppträda som gitarrist med sin tango­sjungande far. Juanjo är grundare och ledare för det malmöbaserade tangobandet Orquesta Tangarte och tog i ja­nuari 2006 upp instrumentet bandoneon, som han studera­ de som självlärd. Juanjo har under många år arrangerat konserter, medverkat i lokala och internationella festivaler och samarbetat med flera av världens främsta tangomusi­ker. Att föra vidare tangotradi­tionen och dela med sig av sina kunskaper i tangomusi­ken är något han brinner för. Juanjo är kursledare och enga­gerad i många sammanhang runt tangon. Han gör också gränsöverskridande projekt i duon Sisu Platense.

ORQUESTA TANGARTE

Orquesta Tangarte
Orquesta Tangarte

Orquesta Tangarte är en argentinsk­svensk tango­orkester som grundades i Mal­mö 1999 av bandoneonisten Juanjo Passo med syftet att framföra och sprida tango­musiken från dess födelseplats, Rio de la Plata. Tangartes musik är framför allt den rio­platensiska tangon, med en stor och varierad repertoar från tangons olika stilar och epoker, och spelar både kon­serter och till dans. Tangarte har genom åren uppträtt på tillställningar av vitt skilda slag, stort som smått: tango­festivaler, musikfestivaler, konserter och milongas från norr till söder i Sverige, Skan­dinavien och på en hel del oli­ka platser runt om i världen.

In English:

Today the nominees for the ”Folk & World Music Gala” in the category ARTIST OF THE YEAR (2021/2022) were announced. And we are very happy to tell you that Orquesta Tangarte are nominated, in the excellent company of Lena Jonsson Trio, Pia del Norte Pohjakalliio, Kongero and Hoven Droven!

But, on top of that, in the category TRADITION BEARER OF THE YEAR (2021/2022) the nominees were announced as follows: Juanjo Passo together with Pelle Björnlert and Rostam Mirlashari!

Congratulations Juanjo – you have been working hard carrying the tradition ever since you and your family arrived in Sweden about fourty years ago!

The Gala will be held in Skellefteå, March, 15th. Fingers crossed… 🙂